forex trading logo
Banner

Banner
Home Aktualno Novosti DSŽ ČESTITAMO 8. OŽUJAK - MEĐUNARODNI DAN ŽENA
ČESTITAMO 8. OŽUJAK - MEĐUNARODNI DAN ŽENA PDF Print E-mail
Written by dsz   
Friday, 04 March 2016 10:28

 

Demokratska stranka žena i Sindikat nezaposlenih Hrvatske/Akcija nezaposlenih Hrvatske/, upućuje čestitke svim ženama u RH povodom 8. ožujka Dana žena i poziva ih na punu solidarnost u borbi za ravnopravan položaj žena u našem društvu, za veću zaposlenost svih- a osobito žena i za ostanak mladih u RH.

Prije više od 100 godina žene su se izborile da jedan dan u godini bude naš dan. Te davne 1910. godine žene su se izborile za pravo glasa, pravo na rad, pravo na profesionalno usavršavanje i ukidanje spolne diskriminacije. Borile su se za ravnopravnost žena u društvu.

-nezaposlena žena - zlostavljana žena-

Danas, više od 100 godina poslije žene su i na dalje u neravnopravnom položaju u društvu.

Na žalost počev i od samih naših obitelji...

Zbog vladavine gotovo istih političkih struktura već više od 25 godina hrvatske samostalnosti, zbog ogromnog duga zemlje i ogromne nezaposlenosti, jer upravo žene čine više od 5o % od ukupnog broja nezaposlenih, ugroženo je osnovno ljudsko pravo –pravo na rad-, a što nas žene posebno pogađa.

Iako savjesne , marljive i stručne prve su žene na meti otkaza, a također potplaćene u odnosu na muške kolege, za isti posao koji rade i više od 20 %.

Danas, budući su pogažena sva radnička prava pa i prava žena , moramo se boriti ne za nova dostignuća u pravima žena već za golu egzistenciju i očuvanje već stečenih prava od sve žešćih nasrtaja globalističke financijske moći i njihove pohlepe, te onih vladajućih i drugih struktura u društvu koje bi trebale štititi kako prava žena tako i svih ostalih građana..

Zbog katastrofalne situacije u našem društvu - nezaposlenosti - danas se prvenstveno ta borba vodi za očuvanje radnog mjesta i otvaranje radnih mjesta, jer nezaposlena žena je i najčešće zlostavljana žena.

 

- žene bez ekonomske i osobne sigurnosti - ne rađaju djecu-

Ovih dana svima su puna usta demografske obnove, pa pokušavaju sa tričavih tisuću eura popraviti situaciju i stimulirati rađanje djece.

Ne gospodo na vlasti, demografsku obnovu i spas hrvatskog naroda od potpunog izumiranja možete učiniti samo tako da se odreknete ogromnih povlastica skupa sa mnoštvom svojih uhljeba koji već desetljećima parazitiraju  i paraliziraju ovu državu.

Svi relevantni društveni faktori moraju se osvjestiti i doći do spoznaje da sve njihove akcije moraju biti usmjerene na ostanak mladih u svojoj Domovini, gdje moraju naći svoju sretnu budućnost i odgajati mlade naraštaje.

Ako ne zaustavimo odlazak mladih koji u desetcima tisuća napuštaju svoju Domovinu, naše društvo nema nikakvu perspektivu.

Nažalost, naši vlastodršci su gotovo u potpunosti uništili proizvodno gospodarstvo, posebno tekstilnu industriju u kojoj je bio zaposlen veliki broj žena, koje su prevarene i bez ikakve zaštite i naknade izbačene na ulicu, a sve češće ih izbacuju i sa Zavoda za zapošljavanje samo zbog toga kako bi popravili statistiku i stvorili privid o većoj zaposlenosti nego što je u stavrnosti.

 

- majke njegovateljice- majke herojine–

Ovu 2016. godinu posebno posvećujemo svim majkama i majkama njegovateljicama koje se brinu za djecu s invaliditetom, a najčešće su to ujedno i samohrane majke.

Ničim na svjetu se ne može izmjeriti uloženi trud i ljubav koje pružaju svojoj djeci s teškim invaliditetom.

Te žene su za nas istinske herojine.

Zbog toga trebamo svi skupa, a osobito naši zakonodavci i centri za socijalnu skrb pažljivo saslušati sve probleme i sagledati sve teškoće s kojima se susreću roditelji, a osobito majke koje se brinu o djeci s invaliditetom, te donijeti odgovarajuće propise kako bi se tim majkama olakšala skrb nad svojom djecom  koliko god je to moguće.

Posebno ovdje upozoravamo da su čak i ukinuta neka prava djeci s  invaliditetom, a osobito djeci s invaliditetom poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Zbog toga pozivamo Ministarstvo socijalne politike i mladih i Ministarstvo branitelja da  u Zakonu o socijalnoj skrbi, te u Zakonu o pravima hrvatskim braniteljima iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji, donesu odredbe kojima bi se vratila odnosno povećala prava djece s invaliditetom i prava djece s invaliditetom hrvatskih branitelja te osobito djece s invaliditetom poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

 

-ravnopravne žene mogu puno više-

Iako su se vlastodršci zaklinjali u ravnopravnost zastupljenosti žena u Hrvatskom saboru, te čak i donijeli takve izborne zakone, upravo su na proteklim izborima pokazali u punoj mjeri sve svoje licemjerje, jer niti pod prijetnjom sankcija nisu na svoje liste stavili niti “žensku kvotu” 40% žena, a niti žene na prolazna mjesta na listama, tako da je u Hrvatskom saboru manje žena nego ikad prije.

Mi u DSŽ  polazimo od ekonomske neovisnosti kao preduvijeta slobode čovjeka i ako tako gledamo mi žene nismo slobodne i samostalne kao i ogromna većina obespravljenog hrvatskog naroda.

Ako žene u RH mogu biti predsjednice RH, predsjednice Vlade RH i Ustavnog suda, onda mogu i sve ostalo.

I s toga poručujemo svim ženama da se  same moraju izboriti za svoj položaj u društvu.

Pozivamo Vas zbog toga da se okupimo i obilježimo DAN ŽENA- dana 08. ožujka u 10,30 sati u Zagrebu na Trg bana Josipa Jelačića ispred Hypo banke na štandu DSŽ i SNH  -  gdje ćemo uz podjelu cvijeća, čajeva, kava i sokova, razgovarati o problemima žena, mladih i nezaposlenih.

Također Vas pozivamo da nam napišete što više prijedloga i ideja, o tome kako zaposliti što više žena, kako pomoći demografskoj obnovi, zaustaviti odlazak mladih iz zemlje, te kako pomoći majkama koje se skrbe za invalidnu djecu. O svemu nam možete pisati na e- mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it  ili vaše prijedloge dati na našem štandu na Trgu bana Josipa Jelačića za Dan žena 08.03.2016. god od 10,30 do 14,00 sati, a mi ćemo Vaše prijedloge uputiti nadležnima i pokušati se izboriti da isti budu i privaćeni.

O potrebi borbe nas žena davno su shvatile upravo tekstilne radnice , koje su svoj bunt iskazale organizirano na ulicama grada Chicaga , a koji dan mi žene obilježavamo i danas kao naš dan - DAN ŽENA .

 

Predsjednica DSŽ i SNH/ANH

Predsjednica

Maja - Marija Jelinčić

 

Add comment


Security code
Refresh


Banner

Powered by Joomla! / Biblija / AFA alge / Zagrepčani / Umjetnici / Knjige za djecu / 100% besplatni oglasnik / Portal za pisce / Portal za knjižničare / Portal za sve i svakoga