forex trading logo
Banner

Banner
Home Aktualno Novosti DSŽ Cvitane, poštuj zakon ili podnesi ostavku!!!
Cvitane, poštuj zakon ili podnesi ostavku!!! PDF Print E-mail
Written by dsz   
Monday, 22 February 2016 10:25


Demokratska stranka žena, koja je podnijela prijedlog za ocjenu ustavnosti izmjena  Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor , a koji je u svojoj suštini bio usmjeren ka gušenju demokracije u Republici Hrvatskoj i čije prijedloge je Ustavni sud RH u velikom djelu prihvatio, te srušio ovaj antidemokratski zakon koji je donijela vladajuća oligarhija, između ostalog je predložila da se ukine odredba o sankcioniranju onih koji ne poštuju tzv. ženske kvote, a što je Ustavni sud također prihvatio.
Demokratska stranka žena, smatra da je prisiljavanje nekoga da pod prijetnjom sankcija poštuje tzv. ženske kvote čisto licemjerje, jer bi uglavnom poštujući ženske kvote takve stranke stavile žene na zadnja mjesta na svojim listama tako da nemaju nikakvu šansu da budu izabrane u Hrvatski sabor.
To su u potpunosti pokazali i ovi izbori za Hrvatski sabor, jer oni koji su donijeli ovu odredbu u izbornom zakonu, čak je i pod prijetnjom sankcija nisu htjeli primjeniti kod sastavljanja svojih izbornih lista.
Ako neke političke stranke ne poštuje žene i ne stave ih na odgovarajuća prolazna mjesta na listama, takvim listama i strankama trebaju presuditi same žene na izborima.
Ako se žene ne izbore za svoje kvote u svojim strankama ili žene ipak glasuju za takve „muške liste“, koga onda trebaju optuživati, jer njihova moć je u njihovom glasu, ali toga same moraju postati svjesne.
No, međutim kad je već u Zakonu o ravnopravnosti spolova propisana prekršajna sankcija za nepoštivanje „ženskih kvota“ i kad je Ustavni sud protumačio da se ta sankcija mora primjeniti, a takvo tumačenje je dalo i niz drugih vrhunskih pravnih stručnjaka, mi postavljamo pitanje tko je to Dinko Cvitan da ne želi poštovati ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, a po svojoj funkciji ka glavni državni odvjetnik ga je prvi dužan poštovati i otkud mu pravo da bude „glavni državni arbitar“.
Gospodine Cvitan, samostalnost DORH-a znači stroga primjena i poštivanje propisa, a ne selektivna i arbitražna primjena istih.
Vašim postupkom  i tumačenjima, ne samo da se ruši ustavnopravni poredak, već se direktno ugrožavaju temeljna ljudska prava, sloboda, jednakost i ravnopravnost građana.
Zbog toga pozivamo gospodina Dinka Cvitana, da odmah opozove svoju odluku i pokrene prekršajne postupke ili da podnese ostavku.
U protivnom pozivamo sve žene iz svih političkih stranaka u Hrvatskom saboru da pokrenu postupak za opoziv glavnog državnog odvjetnika gospodina Dinka Cvitana.
Kao što smo već naveli Demokratska stranka žena je bila i ostala protiv sankcioniranja stranaka za nepoštivanje „ženskih kvota „ zbog razloga koji smo naprijed naveli, ali ovdje se radi o narušavanju ustavnopravnog poretka i opasnosti da neki „vrhovni arbitar“ uzme sebi za pravo da određuje koga će sankcionirati, a koga neće, selektivnim i pristranim tumačenjem zakona.
Kažimo odlučno, gospodine Cvitan ovo Vam  „neće proći“ jer će ovakvim postupcima biti ugrožena temeljna ljudska prava i umjesto pravne države mogao bi nastati kaos i anarhija.

Predsjednica DSŽ
Marija Jelinčić

 

Add comment


Security code
Refresh


Banner

Powered by Joomla! / Biblija / AFA alge / Zagrepčani / Umjetnici / Knjige za djecu / 100% besplatni oglasnik / Portal za pisce / Portal za knjižničare / Portal za sve i svakoga