forex trading logo
Banner

Banner
Home Aktualno Novosti DSŽ Dr. Željka Markić, demokrata ili ...???
Dr. Željka Markić, demokrata ili ...??? PDF Print E-mail
Written by dsz   
Friday, 05 September 2014 07:58

 

Dr. Željka Markić, demokrata ili ...???

Da nam izborni sustav ne valja i da je omogućio oligarhijsko-partitokratsku vladavinu Hrvatskom od njezine samostalnosti do danas poznato je svima, od pojedinaca, udruga, raznih građanskih inicijativa, izvanparlamentarnim pa i pojedinim parlamentarnim strankama.

U tom pravcu su pokretane i razne inicijative za promjenu izbornog sustava, kako od strane raznih udruga i građanskih inicijativa, tako i od samih pojedinih parlamentarnih stranaka.

Naravno, promjenu izbornog sustava onemogućavali su svim sredstvima HDZ i SDP jer im je taj izborni sustav omogućavao vladavinu odavdje do vječnosti.

I konačno pojavio se prijedlog djelomične izmjene izbornog sustava koji bi trebao biti zacementiran u Ustav RH, putem referenduma kao neposrednog i najdemokratskijeg oblika odlučivanja građana.  

Dr. Željka Markić sa svojom udrugom „U ime obitelji“, izašla je sa referendumskim pitanjem pred građane o djelomičnoj izmjeni izbornog sustava, a koje pitanje je dosta komplicirano čak i za stručnjake, a kamoli za obične građane.

I dok je onaj dio pitanja koje se odnosi na preferencijalno glasovanje, sniženje izbornog praga za ulazak u Hrvatski sabor na 3% odnosno ako se radi o cijeloj RH kao jednoj izbornoj jedinici na 2%, glasovanje elektroničkim putem, potpuno jasan i prihvatljiv, neke druge odredbe referendumskog pitanja otvaraju mnoga pitanja, pa čak i opravdane sumnje.

Odredba da se u svakoj izbornoj jedinici bira najmanje 20 zastupnika, otvara nekoliko pitanja?

Ako npr., ostane dosadašnjih 11 izbornih jedinica to bi značilo povećanje broja zastupnika sa sadašnjih151 na najmanje 220., a što bi bilo i izvan okvira koji su utvrđeni dosadašnjom odredbom Ustava RH /najmanje 100, a najviše 160 zastupnika/. Treba li nam povećanje tolikih troškova, koji su uz ogromno mnoštvo dosadašnjih „uhljeba“ totalno iscrpili Hrvatsku?

To bi također omogućilo da birači koji nemaju prebivalište u RH „dijaspora“  u posebnoj jedinici, umjesto dosadašnja 3 dobiju automatski minimalno 20 zastupnika.

Primamljiva odredba da se izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom na utvrđena područja Grada Zagreba i županija Republike Hrvatske krije u sebi jednu sasvim novu mogućnost izbornog inžinjeringa kakav je napravljen  sa postojećim izbornim jedinicama, a osim toga zastupnici će shvatiti da zastupaju isključivo svoj grad ili svoju županiju, a ne sve građane Hrvatske, pa se onda postavlja pitanje biramo li mi samo predstavnike svoga grada ili županije u Hrvatski sabor ili biramo Hrvatski sabor koji će zastupati interese svih građana.

I kako npr., da građani iz ostalih izbornih jedinica opozovu zastupnika koji uopće ne dolazi na sjednice Hrvatskog sabora, jer misli da predstavlja samo svoj grad ili županiju, a ne i sve ostale građane Hrvatske.

Odredba o tome da pravo predlaganja stranačkih i neovisnih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor imaju sve političke stranke koje imaju zastupnike u Hrvatskom saboru na dan objave odluke o raspisivanju izbora te političke stranke i skupine birača koji prikupe najmanje 3000 potpisa i ne bi bila problematična da obvezu prikupljanja potpisa imaju sve političke stranke.

Ovako predložena odredba krši temeljna načela Ustava RH o jednakosti i ravnopravnosti svih pred Ustavom i zakonom, te će ustavnost ove odredbe biti stavljena na dnevni red.

Kako pravdati ovu odredbu kada parlamentarne stranke npr. HNS, DC, HSU, SDSS i dr.,  nemaju ništa veću podršku birača nego neke neparlamentarne stranke kao npr. Nacionalni forum, HSLS, HSP, HRAST i drugi, a po ovoj odredbi jedni bi trebali skupljati potpise , a drugi ne bi jer su se uz druge ušlepali u Hrvatski sabor.

Osim toga ova odredba može se protumačiti „ kako mi to već znamo“ da se 3000 potpisa mora skupiti u svim izbornim jedinicama u koje se stranka kandidira,  što bi onda bilo 33 000 potpisa i još k tome kratki rok od 15 dana, a toliko potpisa u 15 dana teško bi skupio i HDZ i SDP, tako da bi se na taj način prikriveno i vrlo perfidno eliminirale gotovo sve neparlamentarne stranke iz izborne utrke.

Nema što, ovakva odredba s dobrom ili lošom namjerom predlagača bi bila idealna za HDZ i SDP jer bi se konačno riješili upornih i dosadnih neparlamentarnih stranaka, te bi ostali sami na političkoj sceni uz još pokojeg folklornog nezavisnog kandidata.

I na kraju, nije li  odredba da nisu dopuštene zajedničke kandidacijske liste dviju ili više političkih stranaka uz navođenje lošeg primjera Kukuriku koalicije, zapravo dimna zavjesa za sprječavanje koalicija poput Saveza za Hrvaatsku, koji bi mogao postati značajniji čimbenik na političkoj sceni?

Zar nije poštenije da birač unaprijed zna  za koga glasuje, nego da se tek nakon izbora stvaraju „već viđene“ neprirodne, trgovačke koalicije čistog političkog profiterstva, a na koje birači nikada ne bi pristali da im je to unaprijed bilo poznato.

Eto, nakon ove naše skromne analize predloženog referendumskog pitanja o izmjeni izbornog sustava, ostavljamo biračima na volju da sami procijene je li dr. Željka Markić istinski demokrata ili ipak još samo jedna cura od specijalnog zadatka???

Konačni sud je na Vama.

 

 

Add comment


Security code
Refresh


Banner

Powered by Joomla! / Biblija / AFA alge / Zagrepčani / Umjetnici / Knjige za djecu / 100% besplatni oglasnik / Portal za pisce / Portal za knjižničare / Portal za sve i svakoga